Τι είναι το παιχνίδι στο φυσικό περιβάλλον ή αλλιώς το πράσινο παιχνίδι

προετοιμασία χώρουΠράσινο παιχνίδι θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το παιχνίδι που πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους που έχουν έντονα στοιχεία φυσικού περιβάλλοντος όπου παιδιά όλων των ηλικιών και ικανοτήτων παίζουν και μαθαίνουν από την επαφή και ενασχόληση τους με ποικίλα φυσικά στοιχεία και υλικά, την ιδια την πανίδα και χλωρίδα και τα ενδιαιτήματα της, μέσω οπτικών και κινητικών εμπειριών.

 
Το παιχνίδι στο φυσικό περιβάλλον είναι το λιγότερο διερευνηµένο. Αφορά χώρους που δεν έχουν διαµορφωθεί από ανθρώπους, δηλαδή δάση, λιβάδια, παραλίες, ποτάµια, λίµνες κ.λπ. Οι ειδικοί δεν εστιάζονται την έκταση του χώρου, άρα µπορεί να είναι από ένα µικρό ρέµα, µέχρι η πλαγιά ενός βουνού. Ο τρόπος που οι ενήλικες και τα παιδιά αντιλαµβάνονται το φυσικό περιβάλλον είναι διαφορετικός. Οι ενήλικες «βλέπουν» το περιβάλλον πιο µακροσκοπικά ενώ τα παιδιά πιο µικροσκοπικά. Για παράδειγµα, ο ενήλικας µπορεί να επιλέξει ένα σηµείο χάρη στην όµορφη θέα ή στην ποικιλία του τοπίου, ενώ τα παιδιά µπορεί να εστιαστούν σε πολύ συγκεκριµένο σηµείο του περιβάλλοντος, για παράδειγµα σε µια µυρµηγκοφωλιά, σε έναν κορµό δέντρου ή σε µια λακκούβα µε νερό. Τα παιδιά αντιλαµβάνονται το περιβάλλον πιο λειτουργικά, ως χώρο για παιχνίδι, ενώ οι ενήλικες το βλέπουν πιο πολύ από την αισθητική οπτική. Αυτό πρέπει να το έχουµε υπόψη µας, όταν είµαστε µε τα παιδιά στη φύση ή όταν σχεδιάζουµε µια γωνιά παιχνιδιο

 

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κατανόηση της οικολογίας μέσα από το παιχνίδι στη φύση

Όλα τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά είναι σχεδιασμένα και οργανωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε η κατανόηση του περιβάλλοντος και της οικολογίας να γίνεται ευχάριστα με βιωματικό τρόπο με αποτέλεσμα την αγάπη των παιδιών για τη φύση.

Μερικά παραδείγματα παιχνιδοδράσεων του Kids And Nature

Το κυνήγι των αρπακτικών

Ομαδικό παιχνίδι συνδυασμός κρυφτού & κυνηγητού. Μαθαίνουμε για τις τροφικές αλυσίδες και αναπτύσσουμε τις ικανότητες συνεργασίας και στρατηγικής, εξασκούμαστε στο τρέξιμο καταδίωξης με φυσικά εμπόδια και τιθασεύουμε τους φόβους μας.

Ο Βασιλιάς των βατράχων

Παιχνίδι με άλματα. Χρησιμοποιούμε την τεχνική των βατράχων για να αποφύγουμε και να εξουδετερώσουμε τους αντιπάλους μας. Ο νικητής είναι εκείνος/η που γνωρίζει τις δυνατότητες του/της ίδιου/ας και των αντιπάλων.

Η πρόκληση

Η γνώση όταν μπλέκεται με την τύχη δημιουργεί προκλήσεις! Παίζοντας αυτό το παιχνίδι μαθαίνουμε για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των ζώων μικρών και μεγάλων, τετράποδων ή δίποδων, ζώων με μεγάλα ή μικρά αυτιά και πολλά άλλα.

Η κιβωτός των σπόρων

Ομαδικό παιχνίδι γνώσης όπου τα παιδιά μαθαίνουν για τους μηχανισμούς εξάπλωσης των φυτών. Γιατί οι σπόροι ενώ είναι τόσο μικροί είναι τόσο σπουδαίοι; Κάνουμε τη δική μας κιβωτό και σώζουμε τα φυτικά είδη από εξαφάνιση.

Άκου τη φύση

Όλα τα ζώα δεν είναι ίδια, άλλα είναι ημερόβια και άλλα νυκτόβια, άλλα πάλι είναι θερμόαιμα και άλλα ψυχρόαιμα. Η φύση σε καλεί και εσύ πρέπει να καταλάβεις τι λέει και να συμπεριφερθείς αναλόγα. Παιχνίδι, αλληλεπίδρασης και αντανακλαστικών.

Δασοφύλακες

Ομαδικό παιχνίδι περιπέτειας και δράσης. Τα παιδιά αναλαμβάνουν το ρόλο των δασοφυλάκων και προσπαθούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους ανακαλύπτοντας τους δράστες που καταστρέφουν το δάσος.

Τυφλοπόντικες

Παιχνίδι αναγνώρισης αντικειμένων με τη χρήση των αισθήσεων εκτός της όρασης και γνώσης με τη μέθοδο της επαγωγής.

Ντετέκτιβ δέντρων

Παιχνίδι εξάσκησης της παρατηρητικότητας και της ικανότητας αναγνώρισης των δέντρων, της περιγραφής διαφόρων χαρακτηριστικών τους και του συσχετισμού συγκεκριμένων χαρακτηριστικών με διαφορετικά είδη δέντρων.

Αλήθεια ή ψέματα;

Παιχνίδι ερωτήσεων που βασίζεται στη γνώση, τη λογική σκέψη αλλά και στα ανακλαστικά των παιδιών.

Εργαστήρι κατασκευών

Τα παιδιά συλλέγουν υλικά από τη φύση και δημιουργούν κατασκευές οικολογικές, πρακτικές και καλλιτεχνικές.

Γύρη γύρη όλοι

Βάζουμε τα φτερά μας και βουρ για αναζήτηση νέκταρ και γύρης. Ποιο μελίσσι θα φτιάξει το περισσότερο μέλι. Παιχνίδι ταχύτητας, επικοινωνίας, δεξιοτεχνίας για έμπειρους επικονιαστές!

Συμβουλές για γονείς
 • Οργανώνετε τακτικές επισκέψεις σε εξωτερικούς χώρους για να παίξουν τα παιδιά.
 • Γνωρίστε εξωτερικούς και ασφαλείς χώρους στη γειτονιά σας.
 • Βγάζετε τακτικά τα παιδιά έξω για παιχνίδι, όλες τις εποχές του χρόνου.
 • Προσπαθήστε τα παιδιά να έχουν τουλάχιστον 30 λεπτά εξωτερικού παιχνιδιού κάθε µέρα.
 • Περιορίστε τη χρήση της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών συσκευών.
 • Σκεφτείτε τα πολλαπλά πλεονεκτήµατα του παιχνιδιού στη φύση.
 • ∆ηµιουργήστε ένα χώρο στο µπαλόνι ή στην αυλή, που να είναι για τα παιδιά. Αυτό µπορεί να είναι κάτι
  µικρό, όπως µια γλάστρα, ένα παρτέρι, µία λεκάνη µε νερό, όπου θα µπορούν να παίξουν και να
  εξερευνήσουν τα παιδιά.
 • Το καλοκαίρι χρησιµοποιήστε το στοιχείο του νερού, µε διάφορους τρόπους. Για παράδειγµα, µπορείτε
  να γεµίσετε έναν κου κουβά µε νερό για να παίξετε, χρησιµοποιώντας πλαστικά ποτήρια, χωνιά,
  νεροφατσούλες, ψαράκια κ.λπ.

Κράτα το