Τα παιδιά του Kids And Nature αποκομίζουν πολλαπλά οφέλη!

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων για το κάθε club του Kids And Nature είναι σχεδιασμένο και δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε τα οφέλη για τα παιδιά να είναι ουσιαστικά, πολυεπίπεδα και πολλαπλά. Σε κάθε εξόρμηση μέλημα μας είναι να επιτυγχάνονται στόχοι εκπαιδευτικοί (κατανόηση του περιβάλλοντος), παιδαγωγικοί (ανάπτυξη της προσωπικότητας) και ψυχοσωματικοί (βελτίωση ψυχικής και σωματικής υγείας).

Οι Στόχοι μας

Η αγάπη και η ευαισθησία για τον κόσμο μας και το περιβάλλον έρχεται σίγουρα και μέσα από τη γνώση και κατανόηση του. Θέλουμε τα παιδιά που συμμετέχουν στις δραστηριότητες μας να έχουν την ευκαιρία να μαθαίνουν βιωματικά τις βασικές αρχές της οικολογίας και των λειτουργιών των οικοσυστημάτων. Έτσι παίζοντας μαθαίνουμε και για το ποιος είναι ο ρόλος του δάσους – ποιος είναι ο ρόλος του εδάφους – ποια είναι η σημασία της πανίδας και της χλωρίδας – ποιος είναι ο κύκλος του νερού – η σπουδαιότητα των οικοσυστημάτων – η ανακύκλωση στη φύση – απειλές και καταστροφές της φύσης – συνύπαρξη φύσης και ανθρώπου. Παράλληλα μαθαίνουμε για τους κινδύνους της φύσης και πως μπορούμε να την απολαμβάνουμε με ασφάλεια, και μαθαίνουμε βασικές τεχνικές επιβίωσης στο βουνό και πρώτες βοήθειες.

Μπορεί το παιχνίδι στη φύση να μας κάνει καλύτερα άτομα; Το Kids And Nature επιλέγει τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες των παιδιών με κριτήρια της παιδαγωγικής επιστήμης. Εκτός από χαρά και διασκέδαση θέλουμε τα παιδιά να ανακαλύπτουν και να καλλιεργούν τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους και να μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους. Από τη μια επιδιώκουμε να μαθαίνουν να διαχειρίζονται το χρόνο τους και να σκέφτονται πως να επιλύουν διάφορα προβλήματα, και από την άλλη θέλουμε όλα αυτά να γίνονται με ομαδικό πνεύμα και συνεργατική διάθεση. Ο αυτο- και αλληλο-σεβασμός είναι προτερήματα που επιθυμούμε για τα παιδιά μας.

Ναι το παιχνίδι έξω ανάμεσα στα δέντρα, σε ανώμαλο έδαφος στη βροχή ή τον ήλιο, στο κρύο ή στη ζέστη μπορεί να φαντάζει λίγο επικίνδυνο. Μήπως ο μικρούλης μου πέσει και χτυπήσει; τι θα γίνει αν το κοριτσάκι μου μείνει έξω και κρυώσει; είναι ερωτήματα που ανησυχούν όλους τους γονείς. Πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι τα παιδιά μας στερούνται το παιχνίδι έξω πολύ περισσότερο από ότι εμείς στην ηλικία τους. Είναι αυτό βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα καλό για τα παιδιά μας τόσο σωματικά όσο και ψυχικά; Ολοένα και περισσότερες σχετικές έρευνες δείχνουν ότι το πράσινο παιχνίδι με αρκετή σωματική άσκηση βελτιώνει τη ψυχική και σωματική υγεία και θωρακίζει ενάντια σε προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η διαταραχή της προσοχής, η αποξένωση και η κατάθλιψη. Ένας τραυματισμός, ένα τσίμπημα ή ένα κρύωμα είναι πολύ μικρό τίμημα μπροστά στην γενικότερη πνευματική και σωματική ισορροπία που απολαμβάνουν τα παιδιά που περνούν αρκετό χρόνο έξω από το σπίτι και τους κλειστούς παιδότοπους.