Είμαστε αληθινά αφοσιωμένοι στο να προσφέρουμε στα παιδιά ευχάριστες και ασφαλείς εξορμήσεις στη φύση!

LOGOΑγαπητοί γονείς και κηδεμόνες των σημερινών παιδιών, στο Kids And Nature πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα παιδιά πρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους παίζοντας. Πάντα το έκαναν αυτό και θα πρέπει να συνεχίζουν να το κάνουν για το καλό της δικής τους υγείας αλλά και της υγείας του πλανήτη μας. Αν τα παιδιά δεν κινούνται αρκετά τα σώματα τους δεν θα αναπτυχθούν με υγιή τρόπο. Αν τα παιδιά δεν μεγαλώνουν αναπτύσσοντας δεσμούς με την φύση, οι πιθανότητες λένε ότι δεν θα κατανοήσουν την ανθρώπινη εξάρτηση στον φυσικό κόσμο.

Τα πράσινο παιχνίδι (Nature play) ορίζεται ως μια διαδικασία μάθησης, που εμπλέκει τα παιδιά, μέσα από την άσκηση της ομαδικότητας, στο να αναπτύσσουν σωματικά προσόντα, στο να εξασκούν την φαντασία τους, στο να τονώνει την ποιητική τους έκφραση, στο να καταλαβαίνουν τους μηχανισμούς του κόσμου που τα περιβάλλει.

Το Kids And Nature έχει σκοπό να σας αναδείξει τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από το πράσινο παιχνίδι τόσο για τα παιδιά σας όσο και για εσάς τους ίδιους (χαρούμενα παιδιά που έχουν εκτονωθεί παίζοντας έξω είναι πιο ήρεμα στο σπίτι και συνεργάζονται καλύτερα). Ο ρόλος μας είναι να σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε τους όποιους ενδοιασμούς ή φοβίες που σχετίζονται με την ιδέα του να αφήνετε τα παιδιά σας έξω στο φυσικό περιβάλλον και να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, μέσα από σωστό και επιστημονικό σχεδιασμό των εξορμήσεων των παιδιών στην φύση, για ασφαλές, χαρούμενο, δημιουργικό και διδακτικό βιωματικό παιχνίδι στην φύση. Ιδανικά στοχεύουμε στο να γίνει η φύση μέρος της καθημερινότητας των παιδιών πρωταρχικά και γιατί όχι και των μεγάλων.

Η επιλογή των χώρων όπου πραγματοποιούνται οι εξορμήσεις του Kids And Nature γίνονται λαμβάνοντας υπόψη κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Με λίγα λόγια θα λέγαμε ότι ένα μέρος είναι κατάλληλο για πράσινο παιχνίδι όταν πρόκειται για έναν εξωτερικό χώρο είτε φυσικό είτε ειδικά σχεδιασμένο και διαμορφωμένο από τον άνθρωπο, όπου τα παιδιά κάθε ηλικίας και δυνατότητας παίζουν και μαθαίνουν με την ενασχόληση και χρήση ποικίλων φυσικών στοιχείων, υλικών, οργανισμών και των φυσικών τους ενδιαιτημάτων και εξασκούν συγχρόνως τις λεπτές και αδρές κινητικότητες τους και το σύνολο των αισθήσεων τους.

Η παιδική ηλικία αλλάζει με γοργούς ρυθμούς. Σήμερα, το μέσο παιδάκι περνάει λιγότερο χρόνο της ζωής του έξω απ’ ότι ένας κρατούμενος σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Είναι επιτακτικό να αναλάβουμε δράση. Η αποστολή μας; Να προσφέρουμε στα παιδιά την ελευθερία να βρίσκονται έξω στα πάρκα, τις αλάνες και τη φύση: να παίζουν και συγχρόνως να μαθαίνουν, και να λερώνονται επίσης – επειδή κάνοντας το αυτό αποκτούν ουσιαστικές δεξιότητες όπως η περιέργεια, η αντοχή, η εφευρετικότητα, η ανεξαρτησία και η γεναιότητα – όλα απαραίτητα για το μέλλον τους. Το Kids And Nature αναζητά τους καλύτερους τρόπους να βοηθήσει τα παιδιά να απολαμβάνουν τα ευεργετικά οφέλη που προσφέρει η εξερεύνηση και το παιχνίδι έξω.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Τι ειναι το Kids And Nature

Διασκέδαση – Μάθηση – Ψυχική & Σωματική Υγεία – Αγάπη για τη Φύση

Θέλουμε τα παιδιά να είναι παιδιά, να παίζουν έξω ξένοιαστα, να χαίρονται, να μαθαίνουν, να κάνουν φίλους και να αποκτούν δεξιότητες και αυτοπεποίθηση πάντα με ασφάλεια. Σκοπός του Kids And Nature είναι να δώσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδάκια την ευκαιρία να παίζουν στη φύση και να διασκεδάζουν με τη ψυχή τους και ταυτόχρονα να μαθαίνουν βιωματικά ένα σωρό χρήσιμα πράγματα και να καλλιεργούν τα ταλέντα τους. Η δική μας αποστολή είναι όλα αυτά να τα κάνουν φροντίζοντας και ενισχύοντας τη σωματική αλλά και τη ψυχική τους υγεία όπως επίσης και να εξοικιωθούν με το φυσικό περιβάλλον και να αγαπήσουν τη φύση.

Βιωματικό Εκπαιδευτικό Ομαδικό Παιχνίδι στη Φύση

Η καρδιά της φιλοσοφίας του KidsAndNature είναι το βιωματικό εκπαιδευτικό παιχνίδι στη φύση. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε τα παιδιά που συμμετέχουν στις δράσεις μας να χαίρονται παίζοντας στην παιδική χαρά της φύσης ελεύθερα με οδηγό τη δική τους φαντασία αλλά και οργανωμένα παιχνίδια με τη διακριτική καθοδήγηση των εκπαιδευτών. Τόσο το ελεύθερο παιχνίδι όσο και οι δομημένες δραστηριότητες στη φύση προσφέρουν στα παιδιά αυτό που λέγεται βιωματική εκπαίδευση ή μάθηση. Σε όλη τη διαδικασία δίνεται μεγάλη έμφαση στη συνεργασία και στο ομαδικό παιχνίδι έτσι, καθόλη την εμπειρία τους τα παιδιά κάνουν φίλους, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να χτίζουν ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις.

Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να βιώνουν αυτό που μαθαίνουν και να μαθαίνουν αυτό που βιώνουν χωρίς να βαριούνται ποτέ σε ένα ιδανικό περιβάλλον. Αυτού του είδους η ενασχόληση των παιδιών τα κάνει χαρούμενα, ευτυχισμένα, ήρεμα και ικανά άτομα με συνεργατικό και ομαδικό πνεύμα.

Εξορμήσεις στη Φύση με Παιχνίδι, Εργαστήρια και Δημιουργική Απασχόληση

Το Kids And Nature σημαίνει παιδιά και φύση. Τα παιδιά μπορούν να βρεθούν στη φύση είτε στα λιγοστά πάρκα της πόλης είτε σε περιαστικά δάση, είτε σε εθνικούς δρυμούς, ακόμη όμως και σε αγροκτήματα. Ανάλογα με το είδος του χώρου και το αντικείμενο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, έχουμε δημιουργήσει διαφορετικές θεματικές ομάδες (τα γνωστά clubs).

Προς το παρόν λειτουργούν δυο θεματικά clubs: οι Δασόσαυροι για εξορμήσεις στα δάση και οι Αγρόσαυροι για εξορμήσεις σε αγροκτήματα. Το κάθε θεματικό club έχει 3 ομάδες ανάλογα την ηλικία των παιδιών. Μία ομάδα για παιδιά από 5 έως 6 ετών, μια ομάδα για παιδιά από 7 έως 9 ετών και μια ομάδα για παιδιά από 10 έως 12 ετών. Σε κάθε εξόρμηση (μάθημα έξω) τα μέλη της κάθε ομάδας έχουν την ευκαιρία να παίζουν ελεύθερα (υπό την επίβλεψη πάντα των εκπαιδευτώ), να παίρνουν μέρος σε εργαστήρια οικολογίας και να συμμετέχουν δεκάδες ομαδικά δημιουργικά παιχνίδια.

Τρόπος Λειτουργίας Των Clubs

Περιεχόμενο

Η κάθε ομάδα συναντιέται σε προκαθορισμένο σημείο σε κάποιο φυσικό τοπίο. Αυτό μπορεί να είναι μια δασική έκταση κοντά στην πόλη ή ένα οποιοδήποτε φυσικό τοπίο εκτός πόλης. Οι εκδρομές σε περιοχές εκτός πόλης γίνονται πάντα σε συννενόηση με τους γονείς των παιδιών.

Ο χρόνος των παιδιών χωρίζεται σε 4 κατηγορίες δραστηριοτήτων: τα ομαδικά παιχνίδια (οργανωμένα και ελεύθερα), τα εργαστήρια οικολογίας (πειράματα, εικαστικά, κατασκευές), τους γρίφους και τις συζητήσεις. Στα ομαδικά παιχνίδια τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και τους δίνονται κάποιοι στόχοι και αποστολές που θα πρέπει να φέρουν εις πέρας. Οι ομάδες δεν διαγωνίζονται μεταξύ τους αλλά με το χρόνο, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι αλλά οι ομάδες βαθμολογούνται ανάλογα με το χρόνο που χρειάστηκε για να επιτεύξουν το κάθε στόχο. Στο τέλος δίνεται ένα βραβείο στις ομάδες που κατάφεραν να μαζέψουν ένα συγκεκριμένο αριθμό βαθμών.

Σε κάθε παιχνιδοδράση και εργαστήριο προσπαθούμε όσο το δυνατόν να χρησιμοποιούμε φυσικά υλικά που μας διαθέτει η ίδια η φύση αλλά και πολλή μα πολλή φαντασία!

Μερικές από τις δραστηριότητες μας μπορείτε να δείτε στη σελίδα Παιχνίδια στη φύση

Εκπαιδευτικοί Στόχοι

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων για το κάθε club του KidsAndNature είναι σχεδιασμένο και δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε τα οφέλη για τα παιδιά να είναι ουσιαστικά, πολυεπίπεδα και πολλαπλά. Σε κάθε εξόρμηση μέλημα μας είναι να επιτυγχάνονται στόχοι εκπαιδευτικοί (κατανόηση του περιβάλλοντος), παιδαγωγικοί (ανάπτυξη της προσωπικότητας) και ψυχοσωματικοί (βελτίωση ψυχικής και σωματικής υγείας). Αναλυτική παρουσίαση των στόχων των προγραμμάτων του KidAndNature παρουσιάζονται στη σελίδα Στόχοι.

Τρόπος Συμμετοχής

Τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν κατόπιν σύμφωνης γνώμης των γονιών ή κηδεμόνων τους. Η συμμετοχή μπορεί να γίνεται είτε για ένα είτε για περισσότερα κλαμπ για μια ή για περισσότερες εξορμήσεις. Για παράδειγμα μπορεί ένα παιδάκι να γραφτεί σε μία εξόρμηση των δασόσαυρων ή σε μια σειρά εξορμήσεων πχ με συνδρομή για ένα μήνα. Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν είτε τηλεφωνικά είτε ηλεκτρονικά μέσα από το σύστημα κρατήσεων της κάθε εξόρμησης όπου φαίνονται και οι διαθεσιμότητες.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες των παιδιών, πριν αποφασίσετε να αφήσετε το παιδί σας για κάποια εξόρμηση με το Kids And Nature θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι δραστηριότητες γίνονται σε εξωτερικούς χώρους και ως επί το πλείστον σε χώρους φυσικού περιβάλλοντος.

Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά είναι «εκτεθειμένα στα φυσικά στοιχεία (καιρός, ανώμαλο τερέν, επαφή με φυτά, χώμα και πλάσματα της φύσης) σε δάση, πάρκα, ρεματιές, λίμνες κλπ μακριά από υποδομές όπως τουαλέτες, πόσιμο νερό, φαρμακεία).

Είναι φυσικό λοιπόν να λερωθούν, να βραχούν, να κρυώσουν, να ιδρώσουν, να κουραστούν, να πεινάσουν, να διψάσουν είτε ακόμα και να χτυπήσουν. Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει να έρχονται προετοιμασμένα, με τον κατάλληλο ρουχισμό, φαγητό και νερό, και όχι με τα «καλά» τους ρούχα και παπούτσια.

Εμείς διαθέτουμε πλήρως οργανωμένο φαρμακείο για τυχόν μικροτραυματισμούς ή τσιμπήματα και τουλάχιστον ένας εκπαιδευτής ανά χώρο συγκέντρωσης είναι εκπαιδευμένος με πιστοποίηση στις πρώτες βοήθειες για παιδιά. Επίσης έχουμε ένα γιατρό σε αναμονή (στο σπίτι του) για να ειδοποιηθεί αν χρειαστεί και φυσικά γνωρίζουμε εκ των προτέρων τα κοντινά εφημερεύοντα φαρμακεία και νοσοκομεία.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formPost comment