Πληροφορίες για το Club

Γενικές πληροφορίες για την εξόρμηση

Η κάθε ομάδα συναντιέται σε προκαθορισμένο σημείο σε κάποιο φυσικό τοπίο. Αυτό μπορεί να είναι μια δασική έκταση κοντά στην πόλη ή ένα οποιοδήποτε φυσικό τοπίο εκτός πόλης. Οι εκδρομές σε περιοχές εκτός πόλης γίνονται πάντα σε συννενόηση με τους γονείς των παιδιών.

Ο χρόνος των παιδιών χωρίζεται σε 4 κατηγορίες δραστηριοτήτων: τα ομαδικά παιχνίδια (οργανωμένα και ελεύθερα), τα εργαστήρια οικολογίας (πειράματα, εικαστικά, κατασκευές), τους γρίφους και τις συζητήσεις. Στα ομαδικά παιχνίδια τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και τους δίνονται κάποιοι στόχοι και αποστολές που θα πρέπει να φέρουν εις πέρας. Οι ομάδες δεν διαγωνίζονται μεταξύ τους αλλά με το χρόνο, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι αλλά οι ομάδες βαθμολογούνται ανάλογα με το χρόνο που χρειάστηκε για να επιτεύξουν το κάθε στόχο. Στο τέλος δίνεται ένα βραβείο στις ομάδες που κατάφεραν να μαζέψουν ένα συγκεκριμένο αριθμό βαθμών.

Σε κάθε παιχνιδοδράση και εργαστήριο προσπαθούμε όσο το δυνατόν να χρησιμοποιούμε φυσικά υλικά που μας διαθέτει η ίδια η φύση αλλά και πολλή μα πολλή φαντασία!

10:00 – 11:00

Καλωσόρισμα, συγκέντρωση εκπαιδευτών, γονιών και παιδιών.

Ενημέρωση των γονιών από τους εκπαιδευτές για την εξόρμηση της ημέρας.

Έναρξη της εξόρμησης

Εκπαιδευτές και παιδιά μαζεύονται σε ένα κύκλο για γνωριμία και ενημέρωση για το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της ημέρας. Επίσης γίνεται συζήτηση για τους κινδύνους και τα μέτρα προφύλαξης και δίνονται σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις στα παιδιά (κανόνες ασφάλειας και κώδικας συμπεριφοράς, πρόγραμμα ημέρας). Παίζουμε ένα μικρό παιχνίδι γνωριμίας για να σπάσει ο πάγος.

Για παράδειγμα ένα τέτοιο παιχνίδι είναι το ΠΟΙΟ ΖΩΟ ΕΙΜΑΙ; Είνα παιχνίδι παντομίμας όπου κάθε παιδί επιλέγει στο μυαλό του ένα ζώο το οποίο θα πρέπει να περιγράψει με τις τεχνικές της παντομίμας για να βοηθήσει τα υπόλοιπα παιδιά να μαντέψουν ποιο είναι.

Διαχωρισμός παιδιών σε ομάδες

Παιχνίδια εξερεύνησης και προσανατολισμού

Δραστηριότητες παρατήρησης και κατανόησης του δάσους και της χλωρίδας και πανίδας καθώς και των λειτουργιών τους

Παράδειγμα παιχνιδιού-δραστηριότητας: Οι ΝΤΕΤΕΚΤΙΒΣ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ. Το παιχνίδι αυτό είναι κατάλληλο για να τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών ως προς τα δέντρα. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και σκορπίζονται στη γύρω περιοχή και μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα αναζητούν και μαζεύουν φύλλα και καρπούς από διάφορα δέντρα της περιοχής και προσποιούμενοι του ντετέκτιβς σημειώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εντοπίζουν με βάση της οδηγίες που τους έχουν δοθεί.

Στη συνέχεια, όλα τα παιδιά μαζεύονται και περιεργάζονται προσεκτικά όλα τα υλικά που έχουν συλλεχθεί. Αρχικά προσπαθούν να αναγνωρίσουν τα δικά τους χρησιμοποιώντας τις σημειώσεις τους. Στη συνέχεια τα παιδιά πηγαίνουν να μελετήσουν ένα συγκεκριμένο δέντρο της επιλογής τους και να καταγράψουν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν για αυτό. Στο τελικό στάδιο του παιχνιδιού τα παιδιά παρουσιάζουν τα ευρήματα τους στις υπόλοιπες ομάδες.

Σκοπός της δραστηριότητας είναι να εξασκήσουν τα παιδιά τις ικανότητες παρατήρησης και αναγνώρισης των δέντρων, της περιγραφής διαφόρων χαρακτηριστικών δύο ή περισσότερων δέντρων και του συσχετισμού συγκεκριμένων χαρακτηριστικών με διαφορετικά είδη δέντρων.

11:00 – 11:45

Παιχνίδια συνεργασίας

Παιχνίδια δεξιοτήτων και φυσικής αγωγής

11:45 – 12:00

Διάλειμμα για νερό, φαγητό και τουαλέτα

Συζήτηση με τα παιδιά για θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος

12:00 – 13:00

Ελεύθερο παιχνίδι

Παιχνίδια δεξιοτήτων και φυσικής αγωγής

Βόλτες στην πίστα ισορροπίας

Παιχνίδια γνώσεων, γρίφοι, εργαστήρια

Για παράδειγμα ένα τέτοιο παιχνίδι είναι το Η ΓΥΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ: Οι εμψυχωτές φέρνουν μια γυάλα, μέσα στην οποία υπάρχουν διπλωμένα χαρτάκια με ερωτήσεις: τι θα έκανες αν σου έβρισκες ένα σκιουράκι τραυματισμένο, τι θα συνέβαινε αν έπρεπε ν’ αλλάξεις πόλη, πώς ξέρεις ότι θα τα καταφέρεις αν μείνεις μόνος στο δάσος, πώς θα αισθανόσουν αν έβλεπες ένα δάσος να καίγεται, ένα πουλάκι τραυματισμένο στο δρόμο κλπ. Ένα παιδί παίρνει ένα χαρτάκι και διαβάζει μεγαλοφώνως την ερώτηση. Έχει στη διάθεση του ένα λεπτό για να σκεφτεί. Κατόπιν αναπτύσσει τη σκέψη του στην ομάδα. Τα άλλα παιδιά σχολιάζουν την απάντηση και προσθέτουν τη δική τους άποψη πάνω στο θέμα. Μπορούν δηλαδή να πουν: «Συμφωνώ κι έχω να πω επιπλέον…» ή «Διαφωνώ γιατί η δική μου άποψη είναι ότι…».

Χορός και τραγούδι

 

Χορός και τραγούδι

Γνωστικοί στόχοι

 • Να γνωρίσουν τα παιδιά το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
 • Να κατανοήσουν τους μηχανισμούς του φυσικού περιβάλλοντος και της αλληλεπίδρασης του με το ανθρωπογενές.
 • Να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες και παρεμβάσεις έχουν επικίνδυνες συνέπειες πάνω στο φυσικό περιβάλλον.
 • Να μάθουν πόσο πολύτιμη είναι η διαφύλαξη και η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Συναισθηματικοί στόχοι

 • Να καταλάβουν την προσωπική ευθύνη και τη δύναμη που έχει ο καθένας μας, ως ενεργός πολίτης, απέναντι στην διαμόρφωση της περιβαλλοντικής πολιτικής του κοινωνικού συνόλου.
 • Να μάθουν να συνεργάζονται και να αναπτύξουν ομαδικό πνεύμα μέσα από το παιχνίδι.
 • Να αναπτυχθούν σχέσεις συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο δίκτυο.
 • Να αναπτύξουν κριτική σκέψη και υπεύθυνη στάση απέναντι σε περιβαλλοντικά θέματα μέσα από βιωματική προσέγγιση

Παιδαγωγικοί στόχοι ημέρας:

 • Εξοικείωση με το δάσος-φύση
 • Εφαρμογή ομαδικής συνεργασίας
 • Ψυχαγωγία
 • Εφαρμογή κανόνων παιχνιδιών
 • Ανάπτυξη αδρής κινητικότητας

Ψυχοκινητικοί στόχοι

Τα παιδιά να αναπτύξουν ικανότητες για να μπορούν:

 • Να αναζητούν και να συλλέγουν πληροφορίες
 • Να παρατηρούν, να ξεχωρίζουν και να ταξινομούν διάφορα υλικά από τη φύση
 • Να κάνουν υποθέσεις ( τι θα γινόταν αν…), προβλέψεις (τι θα γίνει στο μέλλον)
 • Να κάνουν έρευνα και να εξάγουν συμπεράσματα
 • Να διατυπώνουν προβλήματα
 • Να προτείνουν λύσεις και να κάνουν παρεμβάσεις στον κόσμο των ενηλίκων

Ρουχισμός – Εξοπλισμός

Γενικά δεν απαιτείται από τα παιδιά να διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό και ενδυμασία. Το μόνο που απαιτείται είναι άνετα ρούχα κατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες και άνετα κλειστά αθλητικά παπούτσια. Επειδή οι εξορμήσεις στη φύση συνοδεύονται από αρκετό τρέξιμο και τα παιδιά ενδέχεται να ιδρώσουν καλό να ήταν να έχουν μαζί τους μια αλλαξιά.

Φαγητό

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάλειμμα για φαγητό, νερό και ξεκούραση. Προτρέπουμε τους γονείς να δίνουν στα παιδιά κολατσιό που να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινό δηλαδή σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών και όχι γλυκίσματα όπως κρουασάν, μπισκότα, σοκολατοειδή ή πατατάκια και γαριδάκια. Καλό είναι επίσης να αποφεύγονται τα αναψυκτικά και αν είναι δυνατόν αν θέλετε να δώσετε χυμούς να είναι είτε φυσικοί είτε με τη λιγότερη δυνατή ζάχαρη.

Γενικές πληροφορίες για την τοποθεσία

Το Σέιχ Σου είναι ένα δάσος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, παρά τις παρεμβάσεις υποβάθμισης που συνεχώς αντιμετωπίζει. Το μεγαλύτερο μέρος του ανήκει στον ευρύτερο οικότοπο «Μεσογειακά Πευκοδάση με ενδημικά είδη της Μεσογείου» ενώ σε όλη την έκτασή του εντοπίζονται και άλλοι οικότοποι όπως τα Δάση Κυπαρισσιού και τα Δάση Πλατάνου. Όσον αφορά στα είδη του εντοπίζονται σε αυτό περίπου 277 είδη χλωρίδας, ενώ για τα είδη πανίδας δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επαρκείς αναφορές για τον αριθμό τους.

Στον κόμβο του περιφερειακού Επταπύργιο κατευθύνεστε προς ξενοδοχείο Φιλίππειο, αμέσως αφού περάσετε τη γέφυρα (πάνω από τον περιφερειακό) και μπείτε στο δρόμο για το Φιλίππειο πάτε αριστερά στον χωματόδρομο. Μετά ακολουθείτε τη διαδρομή όπως φαίνεται στο χάρτη μέχρι το σημείο συγκέντρωσης.

Για να εξασφαλίσετε μια θέση στις εξορμήσεις θα πρέπει να κάνετε κράτηση μέχρι την Παρασκευή (μια μέρα πριν την εξόρμηση του Σαββάτου) στις 19:00. Εννοείτε ότι μπορείτε να έρθετε και χωρίς κράτηση και θα χαρούμε να βάλουμε το παιδί σας στην ομάδα εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις.

Ο λόγος που χρειάζετε η κράτηση εκ των προτέρων είναι διότι γνωρίζοντας τον αριθμό των συμμετοχών μπορούμε να κανονίζουμε και τον αριθμό των εκπαιδευτών. Γίνεται καθαρά για δικούς μας οργανωτικούς λόγους. Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Προ-κράτηση δε σημαίνει προ-πληρωμή. Κάνετε κράτηση και απλά πληρώνετε όταν τελειώσει η εξόρμηση.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε σε ημερολόγιο τις τρέχουσες διαθεσιμότητες θέσεων κάθε εξόρμησης. Μπορείτε να κάνετε ηλεκτρονικά την κράτηση ή τηλεφωνικά στο 6936108657 (Κωστής).

 

Κάντε Κράτηση Θέσης Ηλεκτρονικά

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formPost comment